Roeping en Missie

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 18:45

Hoewel er sinds de verlichting druk wordt gedebatteerd over het ontstaan van de mens ( via willekeur, evolutie of ontwerp) is vriend en vijand het erover eens dat we als mensen een bijzonder exemplaar zijn.

Dat bijzondere kenmerkt zich o.a. in het nadenken en reflecteren op onze betekenis. Persoonlijk ben ik de overtuiging toegedaan dat dit besef zelf ook een verwijzing is naar 'ons' ontstaan... of zoals de filosoof en schrijver C.S. Lewis dat zo mooi samenvatte:

“If the whole universe has no meaning, we should never have found out that it has no meaning: just as, if there were no light in the universe and therefore no creatures with eyes, we should never know it was dark. Dark would be without meaning.”

 

En als er een 'meaning' of bedoeling is dan is er ook een ontwerp toch?

Een ontwerp gaat uit van een bedoeling, een richting waartoe en gebruik waarmee het ontwerp tot  zijn recht komt of niet.

Het gegeven dat ieder mens een uniek ontwerp is, vormt de basis van waaruit wij bij MissionShaper werken en coachen. Leven en werken vanuit je ontwerp maakt een wereld van verschil voor jezelf en je omgeving. 

Want ga maar na...als je een ontwerp niet eert, dan kunnen er grote ongelukken gebeuren. Als ik mijn stofzuiger inzet als sla centrifuge of koffiezet apparaat dan gebeuren er hele rare dingen maar niet datgene wat ik beoog. Daarentegen gebeuren er goede dingen wanneer ik hem inzet waar hij voor bedoeld is namelijk stofzuigen van het huis. Ontwerp eren is essentieel, helemaal  als het over mensen gaat!

 

Ieder mens is een uniek ontwerp en verdient de maximale aandacht en zorgvuldigheid dit  te eren. Niets is mooier dan het ontdekken van het persoonlijke ontwerp en het unieke potentieel van een mens. Een mens is immers geen onderdeel van een serie of massaproductie maar een kunstwerk op zich.  Iemand vervolgens zien floreren en excelleren is de grootste beloning.. niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving.

 

Het ontdekken van je potentieel en deze inzetten is geen statisch proces, in tegenstelling tot voorwerpen zijn wij als mensen voortdurend in ontwikkeling en beweging.  Waarbij het basis ontwerp (noem het nature) en het aanwezige potentieel het uitgangspunt vormen. Het antwoord op de vraag wat jouw unieke taak in het leven is en wat jouw doen en laten betekenis geeft noemen wij ook wel roeping. Je roeping blijft je hele leven het zelfde en gaat uit van jouw unieke ontwerp. Of zoals de school van transitie het verwoord:  "het is een innerlijke motivatie om tot waardevolle en doelgerichte bijdragen te komen. Je roeping leven is verbonden zijn met je oorsprong en je focus gericht houden op je bestemming."

 

Als je eenmaal scherp krijgt  wat je roeping is en je gaat er naar leven, dan kan het voelen alsof de mist optrekt in je hoofd, je focus wordt scherper en je leven krijgt richting. 

Je roeping kan vervolgens op verschillende manieren gestalte krijgen en in verschillende rollen zoals die van vader,  manager, vriend, dominee (ja dat is ook een rol) of als vrijwilliger... In al die rollen komt je roeping terug en geef je hem in een andere setting vorm. Richtinggevend en betekenisvol. Meer dan de moeite waard om daar werk van te maken.


Maar hoe zit het dan met je missie? Missionshaper? 

Hoewel je roeping blijvend is en je hele leven met je meereist kun je meerder missies hebben. Missies zijn specifieker, kunnen volbracht worden en wisselen regelmatig. Je missie hangt samen met de verschillende rollen die je hebt. Je missie is namelijk jouw opdracht binnen je rol en gekoppeld aan je levens roeping. Als vader, als manager, als directeur, als vriend. Welke opdracht ervaar je, wat heb jij met jouw roeping te volbrengen in deze rol? Waar ligt voor jou de focus en waar niet? Waar liggen de verwachtingen en welke zijn terecht en welke niet. Wanneer ervaar je dat je jouw missie volbracht hebt? Binnen de kaders van deze rol. Dat kunnen jaarplannen, afdelingsafspraken maar ook de rol die je als man of vrouw in je relatie of huwelijk vervult. 


Hoe scherper jouw missie hoe gerichter en bevredigender je als persoon functioneert en hoe meer je je roeping en ontwerp eert.


Wil jij hier meer over ontdekken en verkennen, laat het weten via een persoonlijk bericht. 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.